Každoroční kulturní bilance

5. 01. 2017 23:18:44
Člověk by měl být živ nejen chlebem, nýbrž také kulturou. Trochu limitována tím, že žiji na venkově, snažím se. A tak je zde bilance - jaký byl můj rok 2016 z hlediska kultury?

Přečetla jsem 48 knih, což je můj běžný průměr. Tohle ale bilancuji jinde.

Takže - chronologicky:

Nový rok již tradičně a již léta začíná poledním koncertem Vídeňských filharmoniků - v televizi samozřejmě, u vaření slavnostního oběda, ale vždy je to mimořádný zážitek. Závěrečný Radeckého marš pak zní člověku v hlavě celý den.

Tanec patří rovněž ke kultuře, byť spíše kultuře těla - takže během ledna a února pět plesů a společenský tanec. A pak ještě masopustní průvod s medvědem a tanec s ním a pochovat basu. Lidová kultura. Veselé.

13. 2. Lída Baarová v kině, osud české krásky v německém prostředí, asi byla více krásná než rozumná. Dobrý film, ale kvalit knihy - její autobiografie nedosáhl.

20. 2. - Lucemburkové, výstava v Domě umění Opava, přehledné, leč nic moc nového.

15. 3. - Bernstein Mass - Ostrava, Gong - vyjímečné představení, chytrá výprava, velmi dobrý Vojta Dyk. Místy až kakofonie hudby. Zážitek.

23. 3. - Prato, Itálie - nečekaně působivé historické město s katedrálou s ojedinělou výzdobou a dochovanými hŕadbami.

24. 3. - Florencie, Itálie - toto město je samozřejmě klenotem samo o sobě, včetně Ponte Vecchio přeplněného turisty, bílých staveb renesančních chrámů a křtitelnice s téměř krajkově dokonalou výzdobou a projasněnou čistotou kleneb a výšek.

25. 3. - Pisa, Itálie - má závrať mi nedovolila výstup na nejšikmější ze všech věží, ale Náměstí zázraků je dechberoucí i zdola, bílá a bílá staveb a zeleň trávy a mix barev turistů všech národů světa. Ale stojí za to i projít se dovnitř města, náměstí dýchá historií. Pak ještě Lucca - město ověnčené hradbami a protkané starými středověkými uličkami. Šel tudy průvod chlapů v kutnách a kuklách s otvory pro oči, nesli kříž - zřejmě nějaké velikonoční procesí, které tichostí a rytmem umocnilo dojem z města. Zdejší katedrálu viděl i Karel IV. Z bývalého římského amfiteátru je dnes ojedinělé kulaté náměstí. A rodný dům velkého Pucciniho se nachází na malém náměstíčku, které přímo evokuje Itálii.

26. 3. - Florencie, Itálie - kostel Santa Croce a hrob Michelangela. Malí zde stojí před Velkým. A pak jeden z vrcholů pobytu i života - Galleria d ́Academia a mnoho obrazů autorů, o které jeví málokdo zájem, protože všichni směřují k jedinému cíli - a tam pod kupolí, sám, v celé mramorové kráse stojí on. David. Originál. Na tuto sochu sahal Michelangelo. Vytvořil tu dokonalost, kterou si můžete obejít a pak znova a znova. Genialita je zde téměř hmotně přítomná.

27. 3. - Vinci, Itálie - splnění životního snu. Malé městečko, kde se kdysi Catarině narodil nemanželský syn. Jeho otcem byl právník z nedaleké Florencie. Chlapci dali jméno Leonardo. Později si sám přidal - z Vinci. Leonardo da Vinci. Je zde jeho muzeum, rodný dům se nedochoval, ale kostel, kde ho křtili, ten stále stojí. A na ty svahy kolem dokola se díval. A vnímal. A rostl a zrál. A v něm a s ním duch, jakému není rovno.

2. 4. - kino a Teorie tygra. Návrat Jiřího Bartošky - a velmi zdařilý. Zrcadlo nastavené mnoha ženám - a nevypadají v něm dobře. Ovšem je třeba také připomenout, že těmto ženám přizvukují muži. Soulad. Vynikající herecké výkony, hořká podívaná.

7. 4. - Divadlo Bolka Polívky Brno: Dáma na balkóně. Výborné herectví hlavního představitele a majitele tohoto divadla. Chtělo by se říct skvělé. Stále je to Pan herec.Neuvěřitelný výkon - i po stránce fyzické. A byla to dobrá zábava.

16. 4. - Hněvošice, kostel: Hradišťan. Tihle muzikanti v čele s usměvavým principálem nikdy nezklamou. Působivá hudba v působivém prostředcí moderního kostela. Radost z tvorby a z písniček přímo prostupovala celý prostor. Díky za takové hudebníky.

7. 5. - Ta Fantastika, Praha: Aspects of Alice, nečekaně dobré představení, takové pohlazení uprostřed ruchu Prahy.

9. 5. - Praha: Vyšehrad, který má své kouzlo a genius loci, ať tam přijdete kdykoli. Koncert v Obecním domě, Smetanova síň: Slavné maličkosti. Nádherné, až pompézní prostředí sálu umocňovalo zážitek z hudby slavných mistrů. Ovšem dojem kazily dvě "maličkosti" - rozhodně nebylo vyprodáno, to by ještě šlo ustát. Ale ta druhá - dovnitř pustili i šupácky oděné návštěvníky, takže vedle mužů v oblecích a žen ve slavnostních šatech seděli pitomci v bermudách, jeden měl dokonce celou dobu na hlavě i kšiltovku. Je neuvěřitelně smutné, že Obecní dům, noblesní stavbu, kterou kráčela historie, pronajal Magistrát Prahy pofidérní firmě, jež je schopna kvůli výdělku tolerovat cokoli.

10. 5. - Stavovské divadlo, Praha: Les. V tomto velmi dobrém představení excelovala Iva Janžurová. Klobouk dolů před touto dámou. Ostatní herci byli také dobří, leč bledli před touto Paní herečkou.

11. 5. Praha, Bertramka: očekávaný zážitek z vily, kterou navštěvoval sám Mozart, zničila skutečnost. Vila chátrá, je zavřená, zahrada pustne, dobový kočár na dvoře ničí podnebí a čas. Mozart prchl a manželé Duškovi se obracejí v hrobě. Čí je to vina?

12. 5. - Praha: Královská cesta nikdy nezklame, bůhví kolikrát jsem jí už šla, neomrzí. Klášter Emauzy - ztichlé místo. Divadlo Bez zábradlí - Art. Úsměvný příběh o smyslu moderního umění, ve kterém si zahráli a vyhráli si pánové Carda, Žák a Heřmánek. Prima.

22. 5. - Kostel Kravaře, Janáčkův máj, koncert hudby Hildegardy Bingen a Trubadúrů. Těžká hudba středověké gotiky. Zamyšlení.

9. 6. - Slezské divadlo, Opava: Gazdina roba. Pěkné představení, dobré herecké výkony, pouze výprava nezapůsobila. Prapodivná. Rovněž prapovidné kostýmy. Ale silný příběh.

9. 7. -Slovensko, Bratislava, historické centrum. Pěkné. Náměstí, kostely, hrad, mosty. Takové malé, ale naše.

10. 7. Slovensko, Děvín - pro Slováky hrad hradů. Bohužel již jen ruiny. Pomník obětem komunismu u Dunaje pod Děvínem. Snažili se přeplavat do Rakouska, do svobodného světa.

11. 7. Slovensko, Trenčín - překvapivě pěkné historické centrum pod hradem na skále, zachovalá synagoga, kašny, dům kata.

12. 7. Slovensko, Trenčín - prohlídka hradu. Jeden z největších na Slovensku. Mohutnost až pýcha se tyčí na skále. Inventář se bohužel nedochoval, arćheologické vykopávky přítomny jsou. Stojí za to.

13. 7. Zámek Buchlovice, krásný park, zajímavý inventář a dojímavý osud majitelů, kterým zámek naštěstí vrátili. Velehrad - krásně zrekonstruovaná bazilika s tajemným nádechem přítomnosti slavných věrozvěstů.

19. 7. - Čechy pod Kosířem - zajímavý zámek se stopami pobytu Josefa Mánesa, muzeum Svěráků, jejich rekvizity.

20. 7. - Olomouc - Arcibiskupský palác: nečekaný klenot v centru Olomouce, na prohlídce sama s průvodkyní (chodí málo lidí), dekorované sály, obrazy, klihovna, sál, ve kterém převzal od strýce vládu císař František Josef, a křeslo, na kterém seděl. Pak Arcidiecézní muzeum v Přemyslovském paláci - hlavně obrazárna, poměrně bohatá stálá sbírka, ale také originál El Greca Klanění tří králů, zapůjčeno z Metropolitného muzea, protáhlé postavy, jak očekáváno. Zážitek.

22. 7. - Plumlov - zdejší zámek se vypíná nad přehradou do neuvěřitelné výše mnoha pater, vnitřní inventář ne příliš bohatý, ale za zhlédnutí stojí. Samotná stavba je překrásná.

29. 7. - Rakousko, Salzburg - procházka městem, ve kterém na každém rohu a z každé stavby dýchá historie. Velmi útulné hřbitovy s krásnými náhrobky, pokud tedy mohou být hřbitovy útulné. Nádheru města podtrhovalo vedro a promítání oper na hlavním náměstí. Všudypřítomný Mozart.

30. 7. - Rakousko, Salzburg - Hellbrunnen, zábavný hrad salzburgských arcibiskupů. Neuvěřitelné atrakce, vše na vodní pohon. Měli se ale arcibiskupové až tak bavit? Salzburgská pevnost tyčící se nad městem až hrůzostrašně, bohatý až přebohatý interiér. Bydlíval zde arcibiskup, ale skutečně potřeboval ložnici s hvězdami z ryzího zlata? Rodný dům velkého Mozarta, včetně místnosti, ve které se narodil. A pak zase posezení na náměstí a na velkoplošné obrazovce Mozartova hudba. Salzburg rozhodně a neochvějně stojí za to.

1. 9. - Božská Florence v kině a božská Meryl Streep v roli prapodivné zpěvačky. Směšné, nebo ubohé? A vynikající klavírista.

21. 9. - Opava, kostel sv. Václava: Svatováclavský hudební festival, komorní koncert - krásná hudba - Vivaldi, Bach - v krásném prostředí.

28. 9. - Bruntál, zámek: zajímavý interiér převora řádu německých rytířů. Parkety mnoha vzorů.

30. 9. - Slezské divadlo, Opava: koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava, mimo jiné Debussy a Beethoven, povznášející hudba.

2. 10. - Dítě Bridget Jones v kině, no šlo to, taková lehká zábava. Předcházející díly byly lepší.

15. 10. Nové Město nad Metují - nádherný zámek, nečekaně blohatý interiér, moderní lustry, nepřeberné množství místností, rozlehlé sály. Něco.

18. 10. - Malé Svatoňovice, Památník bratří Čapků - trochu se zde zastavil čas a možná si tito dva velikáni české kultury zaslouží něco pompéznějšího a modernějšího, ale zde bydleli a koukali na protější kostel a začali tvořit. Jak nutně bychom dnes takové Čapky potřebovali! Jejich světovost, přehled i nadhled, noblesu.

19. 10. - Kuks - velkolepý areál, Braunovy sochy, impozantní sály. Mohutnost toho všeho je omračující.

23. 10. - Opava, konkatedrála P. Marie: koncert Varhany povznášející i konejšivé, učinkovali umělci z Dánska i Švédska, ale jaksi průměrný dojem.

5. 11. - Opava, Slezské divadlo: činohra Figarova svatba. No tak tady jsem musela po prvním dějství odejít. Zmodernizované představení plné bizarních postav mne nezaujalo.

25. 11. - Brno, Janáčkovo divadlo: Aida. Tohle nikdy nezklame. Ani tato klasická opera, ani tohle divadlo a jeho provedení. Vždycky zážitek. I tentokrát. Výborná hlavní představitelka.

28. 11. Opava, KD Na Rybníčku: Mé kořeny - koncert rumunské romské skupiny a zážitek roku. Takové nasazení, taková radost z hudby, taková úroveň se jen tak nevidí. Ti chlapi hráli celým tělem i celou duší. Strhující zážitek.

17. 12. Opava, kino: Anděl páně II. Je někdo, kdo to neviděl? Hravý příběh, hravé herecké výkony, vánoční atmosféra jako vyšitá. Díky, pane Strachu - i všichni ostatní. Stáli jste za to.

26. 12. Velké Hoštice, kostel: vánoční koncert. Hrála Šohajka. A naplnila celý prostor pohodou a teplem. V tomto kostele sedávaly mé babičky i prababičky a viděly stejné Sebastiniho malby a stejný oltář jako teď já. A zpívaly jistě kdysi Narodil se Kristus Pán, jako my všichni na konci koncertu.

Takový byl můj kulturní rok 2016.

Autor: Renata Pospiechová | čtvrtek 5.1.2017 23:18 | karma článku: 8.43 | přečteno: 140x

Další články blogera

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma článku: 8.86 | Přečteno: 224 | Diskuse

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma článku: 4.77 | Přečteno: 150 | Diskuse

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma článku: 28.99 | Přečteno: 1330 | Diskuse

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma článku: 14.73 | Přečteno: 454 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 217 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 243 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 789
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...