Postřehy z velikonočního Německa (a Lucemburska)

19. 04. 2017 15:54:02
Abych se vyhnula nechutným českým velikonočním zvykům, trávím Velikonoce zásadně v cizině, nebo alespoň mimo domov. Již mnoho let. Letos jsme vyrazili s přáteli do Německa. A Lucemburska.

První zastávkou byl Trevír. Nejstarší město v Německu s neuvěřitelně působivými památkami, mnohé ještě z římských dob. Úvodem je třeba jmenovat Portu Nigra - pompézní vstupní bránu, kterou postavili Římané. Má velikost v podstatě kostela nebo hradu, mohutnost uvádí v úžas - a člověka napadne, jak velkolepá musela být v době, kdy se kolem ní vinuly hradby. Ty se již nedochovaly. Velikostí a neuvěřitelným prostorem se pyšní i zdejší románská bazilika, k níž je zboku přitulen arcibiskupský palác v rokokovém stylu. Jako z cukru. Spojení těchto zcela odlišných staveb, i fakt, že palác přechází z rokokové části v renesanční, vůbec nepůsobí násilně. Stejně jako zcela přirozeně působí moderní prosklenná kavárna přilepená na zbytek městských hradeb. Ono to jde.

V Lucemburku jsme byli na Velký pátek a při hledání náhrobku Jana Lucemburského jsme tak nejprve narazili na křížové procesí, lidé se v kryptě s knězem modlili u jednotlivých zastavení křížové cesty. Náhrobek jsme pak navštítili později, to už jsme se pokochali místními památkami i nesmírně osvěžující výzdobou - ke všem sloupům byly upevněny obrovské umělé květiny. Město zcela rozzářily. Hrob Jana Lucemburského, kterému zde říkali Slepý král, je kupodivu hodně barevný a nápis říká, že zde leží král český. Nu a jeden z nejstatečnějších rytířů své doby. A otec Karla IV.

Údolí Mosely - řeka se vine v meandrech překlenutá několika mosty, kolem ní rozesety upravené vesnice a malebná města. A vinice. A vinice. A vinice. Jeli jsme více než padestá kilometrů - a po obou stranách stále vinice. Té práce! A toho vína! Tohle všechno se skutečně vypije?

Cáchy - město neoddiskutovatelně spjato s Karlem Velikým. Byl zde v roce 800 korunován, katedrála stále stojí. Byli v ni pak korunovaní i další římští králové - včetně "našeho" Karla IV. a jeho syna Václava. Katedrála se pyšní i původním trůnem Karla Velikého, ten je ale možno navštívit jen s průvodcem - a ti v době Velikonoc nepracují. Tak nic. Nádherná je ale i radnice, stojí na místě Karlova paláce a zachoval se zde korunní sál. Chladný mlčenlivý obrovský prostor pod klenbami. Tudy kráčely dějiny.

Koblenz - útulné městečko se soutokem Rýna a Mosely na tzv. Německém rohu. Na soutok shlíží z koně císař Vilém - sjednotitel Německa. A my na něj můžeme shlížet z lanovky, která vede nad Rýnem k místní pevnosti.

Obecně - stále platí, že Němci mají rádi pořádek. A udržují ho. Jsou pracovití a vstřícní. Nepotkali jsme protivnou prodavačku ani neochotného číšníka. Naopak - vždy poděkují za návštěvu, navíc opakovaně přáli pěkné Velikonoce. Umí tady využít, co se využít nabízí - byl začátek sezóny chřestu. V každé restauraci či hospůdce byla k mání chřestová polévka a další speciality. Na trzích se prodával čerstvý chřest, který zákázníkům na místě oloupali a podle přáni i nasekali.

Překvapilo, že i o Velkém pátku podávali k snídani všechny salámy a šunky a párky - jako každý jiný den. Ale v restauracích nabízeli speciální menu - ryby. A v neděli i v pondělí jako pozornost ke snídani zajíčky a barvená vajíčka.

V Cáchách je hodně Turků. A ti hodně slavili výsledky referenda. Němci to sledovali s rozpaky.

Byly to krásné Velikonoce, zakončené ovšem jízdou domů ve sněhové vánici.

Autor: Renata Pospiechová | středa 19.4.2017 15:54 | karma článku: 17.56 | přečteno: 1603x

Další články blogera

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma článku: 8.86 | Přečteno: 224 | Diskuse

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma článku: 4.77 | Přečteno: 150 | Diskuse

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma článku: 28.99 | Přečteno: 1330 | Diskuse

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma článku: 14.73 | Přečteno: 454 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.92 | Přečteno: 482 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 243 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 789
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...