Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letní vzpomínání - Bulharsko

Máme léto. Čas odpočinku, cest a radosti. Mnozí cestují tam i onde, letecky, autem i jinak. Rodiče s dětmi většinou jedou k moři. My dříve na dovolenou s rodiči nejezdili. Maximálně na pár výletů do okolí.

A tak až jako studentka vysoké školy jsme se s manželem, který právě dostudoval, a bratrem, také studentem, rozhodli jet na dovolenou. A hned do ciziny. K moři. Nebyli jsme trampské typy pro cestování stopem nebo pěšky s bágly. Jeli jsme s Čedokem do Bulharska. Vlakem.

Dodnes si pamatuji tu atmosféru dálek, když jsme v noci stáli na ostravském nástupišti a čekali na rychlík. Cesta do Burgasu byla daleká, leč v lehátkovém voze s četbou, kartami a nekonečným povídáním ubíhala poměrně rychle. Z Burgasu jsme jeli autobusem na Slunečné pobřeží a tam bydleli ve zděných chatkách nedaleko moře. Nádhera. Horko. Mládí. Legrace. Pohoda.

Měli jsme polopenzi a jídlo jsme dostávali v restauracích za jakési poukázky naší cestovky. Brzy jsme zjistili, že jich máme tolik, že je nemůžeme projíst. Vyměnili jsme tedy část v dost nevýhodném kurzu s jedním číšníkem za bulharskou měnu. Mělo to háček. Žili jsme v socialismu, o kterém jsme si nedělali iluze, ale jaksi jsme předpokládali, že úroveň je ve všech socialistických státech tak nějak stejná. Nebyla. Za získané peníze nebylo nic moc co koupit. V obchodě měli jeden druh sušenek, nebyly špatné, ale jen jedny. Ostatního zboží se nedostávalo. Nakonec jsme s radostí zjistili, že Bulhaři vyrábějí parfém z růží - a ten, ne příliš levný, byl ke koupení. Zásobila jsem se na několik let dopředu a všichni příbuzní jej dostali po příjezdu jako dárek.

Jednoho dne jsme se rozhodli, že by bylo dobré jet na nějaký výlet. Z našeho pobřeží se dalo jet autobusem do dosti vzdáleného přístavu Varna. Výborně. V námořním přístavu jsme nikdy nebyli. A tak jsme si přivstali a čekali na autobus. Přibližně v určenou dobu se k zastávce blížilo cosi, co vzdáleně připomínalo autobus, rozhrkané vozidlo s takovým tím protáhlým předním dílem, téměř nosem. Snad to proboha není náš autobus? Byl. Nasedli jsme a vozidlo se rozjelo. Moc lidí necestovalo, asi věděli, proč. Klimatizace samozřejmě veškerá žádná, popraskané sedačky, ale hlavně - autobus sebou hrkal tak, že jsme nevěřili, že dojede. Vydával neskutečné zvuky a hrozil každou vteřinu rozsypáním. Do toho kvílela jakási lidová hudba východního směru, kvílivá táhlá melodie, kterou řidič poslouchal celou cestu na maximální hlasitost. Byli jsme téměř vytřeseni z duše. Nezapomenutelná zůstala věta jednoho ze dvou Poláků, kteří s námi cestovali. Zřejmě aby povzbudil svého krajana, hlasitě pronesl: "Možno se to popsuje." - Těžko říct, zda tehdy doufal v poruchu celého autobusu nebo aspoň rádia, leč nesplnilo se ani jedno. Kupodivu jsme dojeli a měli jen asi dvě hodiny na prohlídku města. Okamžitě jsme se vydali k přístavu, leč když jsme se k němu v tom vedru zmoženi neuvěřitelnou cestou přiblížili, zastavily nás závory - vstup do přístavu byl zakázán. Zřejmě by se podrobnosti o jeho existenci mohli dozvědět západní diverzanti. Do přístavu jsme se nedostali, nenašli jsme ani žádnou restauraci, kde bychom se najedli, tak jsme si koupili meloun a jeli stejným autobusem několik hodin zpět. Vydařený výlet.

Jiným téměř vydařeným výletem byla cesta mého muže a bratra na šlapadle. Na pláž jsme chodili samozřejmě denně. Byly tam davy lidí, jak to tak bývá, a také plavčíci a vyvěšovaly se vlajky různých barev. Podle toho, jestli bylo moře klidné či ne. Při černé vlajce se do vody nesmělo a plavčíci nemilosrdně za hlasitého pískání všechny z moře vyháněli. Jednou jsem si klidně četla na pláži, když jsem uslyšela zuřivý pískot. Nejprve jsem mu nevěnovala pozornost, ale nabýval na síle a za chvili jsem uviděla zuřivě běhající plavčíky, kteří mávali rukama a křičeli a nakonec nastartovali takový ten rychlý člun a vyletěli na moře. Zamířili k jasnému cíli - v dáli bylo vidět šlapadlo. Už se téměř ztrácelo za obzorem. Plavčíci jej dohonili a odtáhli zpátky směrem k našemu břehu. Jeli na něm můj muž a bratr. Na mou otázku - co blbnete? - mi odpověděli, že chtěli dojet do Nesebaru. Ten byl ovšem několik kilometrů daleko. A můj muž je neplavec. Inu, byli jsme mladí.

Ještě před samotnou cestou do Bulharska jsme si od sestřenky koupili západoněmecké marky. Pašovali jsme je v botách.  Měli jsme nějaké drobné a také stomarkovou bankovku. Otvírala nám dveře kamkoli. Dostali jsme se s ní do hotelových klubů i kasina, hráli jsme poprvé v životě bowling, dali si míchané nápoje - a to ji stačilo jen v peněžence nenápadně ukázat. Nakonec jsme si za ni nakoupili v místní obdobě našeho Tuzexu.

Dnes je vše samozřejmě zcela jinak. Přístavy jsou volně přístupné, marky neexistují a eura netřeba pašovat, jistě mají v Bulharsku více druhů sušenek.

Růžový parfém snad ještě prodávají také. I výborné smažené rybičky. A Nesebar jistě zůstává stejně kamenný a historický.

A moře mořem.

 

Autor: Renata Pospiechová | pondělí 24.7.2017 15:15 | karma článku: 13,28 | přečteno: 599x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 454x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 857x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik