Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letní vzpomínání III - Západ

V roce 1987 jsme se dočkali. Po šesti letech čekání jsme dostali devizový příslib, a to ještě po známosti, a to tak zvaně společný - čili minimum deviz, tedy peněz. A poprvé jsme směli vyjet na Západ.

Jeli jsme s manželem vlakem, jak jinak.  Přes Rakousko do Itálie. Věděli jsme, že nám doma lžou. Viděli jsme samozřejmě nějaké filmy, ve kterých se dalo tušit, jak to v nesocialistickém světě vypadá. Měli jsme i nějaké informace od příbuzných a přátel.

Přesto to byl neskutečný kulturní a společenský šok.

Dnes už je to úsměvné, ale prvním šokem byla návštěva supermarketu ve Vídni, kde jsme měli celý den volno před přestupem na další rychlík. Stáli jsme v tom veleobchodě doslova nacpaném zbožím všeho druhu a ztratili řeč. U nás na vsi sice už také místo pultového prodeje zavedla Jednota samoobsluhu - ale tohle? Chodili jsme tam a dívali se a dívali. Jako správní šetřiví čeští turisté jsme měli s sebou paštiky, potřebovali jsme koupit chleba. V oddělení pečiva jsme procházeli kolem řady baleného i nebaleného pečiva - u nás byl v té době k dostání jen tzv. předpek, tedy pečivo pečené o den dřív. Vybírali jsme podle ceny a vybrali velmi levný balený chléb. A pak jsme ho jedli schovaní na zastrčené lavičce v parku. A když jsme ho dojedli, a byl dobrý, hrála jsem si s jeho obalem a teprve tehdy zjistila, že je na něm nápis "Fur unsere liebe Tierfreunde" - Pro naše milé zvířecí přátelé. Byl to chleba pro psy. Vůbec jsme netušili, že něco takového existuje. Rozesmáli jsme se.

V Benátkách další překvapení. Na schodech před nádražím se válel opilý bezdomovec s poloprázdnou lahví v ruce. Johny Walker. Můj muž trpce konstatoval, že on jako socialistický inženýr tuhle whisky ještě neochutnal.

Hned u toho nádraží byl také stánek s ovocem. A měli tam trsy banánů. Nejedla jsem banán asi dva roky a rozhodla se jeden si koupit. Taková exotická lahůdka. Prodavač se zatvářil poněkud překvapeně, když jsem požádala o jeden banán. - Jeden? ujišťoval se. Přisvědčila jsem. - Odkud jste, paní? - Řekla jsem, že z České republiky. Chvilku se na mne díval, pak utrhl z trsu nádherný veliký banán a podal mi jej. - To je pro vás, řekl mi. A peníze odmítl. Nevěřícně jsem se na něj usmívala.

Na náměstí San Marco jsme si sedli hned do první kavárny a objednali si kávu. Ať to stojí, co to stojí. Po přepočtu jsme konstatovali, že to je nejdražší káva našeho života. A přišli jsme skoro o třetinu peněz, které jsme s sebou měli. (O dvacet let později jsem na tomto náměstí stála s naším synem a s průvodkyní, která nám vyprávěla o zdejších památkách. V jednu chvíli ukázala na onu kavárnu a řekla: V Benátkách je obecně hodně draho. Ale tato stylová historická kavárna je vůbec nejdražší v celém městě. Tady si rozhodně kafe nedávejte. - Už se stalo, řekla jsem synovi. Tady jsme s taťkou tehdy seděli.) Poněkud nás tehdy nenapadlo, že v různých podnicích mají i různé ceny a že je možná někde jinde levněji. Byli jsme zblblí socialistickým rovnostářstvím.

Z Benátek jsme jeli vlakem do Milána za přáteli, které jsme zatím znali jen z dopisů. Vlak najednou v poli zastavil. A stál. A stál. Můj poměrně netrpělivý muž trval na tom, ať se zeptám, co se děje. Mluvila jsem trochu italsky, ale nijak dokonale. Odpověď Itala z našeho kupé si pamatuji dodnes. Sciopero - řekl. Nevěděla jsem, co to je, ale naštěstí jsem měla s sebou slovník. Stávka. Panebože - stávka. Tu jsme znali jen z hodin dějepisu, jak dělníci stávkovali a kapitalisté do nich stříleli. Italové ale zůstali v naprostém klidu. Spolucestující mi vysvětlil, že strojvůdce stávkuje, poněvadž žádá zvýšení platu. A když mu nepřidají, to tady jako strávíme celou dovolenou? Onen strojvůdce stál opřený o lokomotivu a kouřil. Pak přijelo auto, z něj vystoupili pánové v oblecích, chvilku se dohadovali - a pak se jelo dál. Sice se zpožděním, ale jelo. Zda mu přidali nebo kolik, nevím.

Přátelé v Miláně byli v našem věku, byli také vysokoškolsky vzdělaní, měli také jedno dítě - jako my. Tím podobnost končí. Měli lepší byt, lepší vybavení, lepší auto (tedy my tehdy neměli žádné) a zažili jsme spolu spoustu zajímavých momentů. Vyberu jen několik. (Pominu například, že jsme hned první večer neuměli pustit vodu bezdotykovými bateriemi.)

Seděli jsme u nich na gauči a sledovali televizi. - Zeptej se ho, kolik mají programů, děl můj muž. Zeptala jsem se Domenica, kolik mají televizních programů. Zamyslel se a pak řekl - něco kolem stovky. Měli satelit, to jsme nevěděli ani neznali. Mlčky jsme na něj koukali. To není možné. Domenico se zeptal, kolik programů máme my. - Due. Dva. řekla jsem. Teď zase koukal on. A pak se pro jistotu zeptal znovu, nebyl si jist, zda jsem mu správně rozuměla. A kamkoli jsme tehdy přišli na návštěvu, a vodil nás k přátelům a příbuzným neustále, vždy nás představoval: To jsou mí přátelé z Čech. Mají dva televizní programy. Dva.

Zítra pojedeme do centra Milána, oznámil u snídaně Domenico. Metrem. - Metrem? Vyděsila jsem se. Krátce předtím jsem viděla film Bandité v Miláně. Zpitomělá tímto filmem a socialistickou propagandou chtěla jsem Domenicovi vysvětlit, že nemůžeme jet metrem, neb se tam střílí. A já mám doma malé dítě. Naštěstí jsem to neuměla italsky vysvětlit, takže se jelo. V metru byli všichni lidé zcela v klidu a většinou si hráli s dvouletým synkem Domenica. Střelba veškerá žádná.

V Miláně nás Domenico vzal na náíkupní třídu Vittorio Emanuele - ta nejluxusnější a nejdražší v Miláně. Chodili jsme po vykládané mramorové dlažbě pod prosklennými střechami a zírali na obchody věhlasných značek. A Domenico s manželkou se na nás koukali trochu udiveně a pak se Domenico zeptal, jestli se mi tu skutečně nic nelíbí. Jeho otázku jsme nechápala. - Tak proč si nic nekoupíte? zeptal se. A tak jsem ho vzala bokem a špatnou italštinou a trochu lepší španělštinou jsem tomuto Italovi vysvětlovala, co je to devizový příslib. A že si nic tady ani zdaleka nemohu dovolit koupit. A že v podstatě nemáme žádné peníze. - Zíral na mne a pak se mi omluvil, ačkoli neměl za co.

Hned na začátku té luxusní třídy byl tehdy obchod s lampami všeho druhu. A ve výloze měli překrásnou olejovou lampu v antickém stylu, pozlacenou, s bílou mramorovou soškou. Koukala jsem na tu krásu a hlasitě ji pochválila. Byla samozřejmě zdaleka nad naše finanční možnosti.

A když jsme se poslední večer loučili, donesl Domenico velkou krabici - že to je dárek pro nás. Koupil nám tu lampu. Nevěřili jsme svým očím. Dodnes stojí v obývacím pokoji, i když už není funkční.

Ale možná více než všechno to materiálno nás uváděla v úžas jiná věc. Pohoda, klid a usměvavost obyvatel. Ti lidé tam byli přátelští, nebáli se mluvit nahlas o čemkoli, zcela samozřejmě vyslovovali své názory. Žili svobodně a vůbec si to neuvědomovali. My jsme byli tak nějak zdrženliví, bázliví, nejistí. To nás trápilo nejvíc.

Ani na vteřinu jsme  neuvažovali o tom, že bychom tam tehdy zůstali. Doma jsme měli malou holčičku. A také rodiče.

Ale po návratu jsme o tom uvažovali často a znovu a znovu.

Naštěstí už zbývaly jen dva roky.

 

Autor: Renata Pospiechová | čtvrtek 27.7.2017 17:16 | karma článku: 18,03 | přečteno: 437x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 228x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 454x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 857x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Dovolená

Tak máme zase září - prázdniny pryč, dovolená skončila. Po všech zrušených zahraničních zájezdech a dovolených z minulých let jsem se letos rozhodla pro Česko.

5.9.2022 v 21:00 | Karma: 12,67 | Přečteno: 380x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

A válka trvá

Když začala válka na Ukrajině a pominul prvotní šok, konstatovala jsem, že nejhorší je, že si časem zvykneme. A je to tady. Zvykli jsme si.

12.6.2022 v 11:42 | Karma: 22,24 | Přečteno: 411x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Rusové a Rusko, co také jiného?

Bylo mi osm, když mě probudila matka a hlasem plným slz řekla - Rusi přišli, bude válka. Patří to k nejsilnějším vzpomínkám mého dětství. Venku chodili lidé s vozíky do obchodu pro mouku, rýži a jiné potraviny.

24.3.2022 v 10:57 | Karma: 18,85 | Přečteno: 428x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Moje devadesátky

Nedávno v televizi skončil poměrně úspěšný detektivní seriál s názvem Devadesátky. Hodně lidí jej sledovalo, mnoho se o něm diskutovalo, bylo vydáno nemálo článků. Nedívala jsem se.

21.2.2022 v 21:59 | Karma: 19,01 | Přečteno: 531x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Štědrý den

Trocha nostalgie - máme po Třech králích, takže Vánoce definitivně skončily. A Vánoce - to je především Štědrý den.

7.1.2022 v 21:36 | Karma: 14,32 | Přečteno: 276x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Nechtělo se mi...

Nechtělo se mi k tomu vůbec vyjadřovat. Nejsem totiž odborník. A že jich máme! Sociální sítě umožňují lidem vyjadřovat se naprosto ke všemu a v poslední době - možná z frustrace - máme nespočet odborníků na vakcinaci.

23.11.2021 v 19:02 | Karma: 22,31 | Přečteno: 779x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Jsem bílá

Hodně se teď mluví o rasismu. Všude možně - dokonce i ve fotbalu. A čím více se o rasismu mluví, tím více se jím zabýváme. Je to kontraproduktivní. Nikdy by mne nenapadlo přemýšlet o barvě kůže kohokoli

5.10.2021 v 22:24 | Karma: 27,33 | Přečteno: 614x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Prvňáčci

První školní den jsem pozorovala budoucí prvňáčky. Přišli do školy svátečně oblečeni, s rodiči, většinou měli na zádech aktovky. Vypadali natěšeně a dychtivě. Někteří se trochu styděli. Jiní byli sebevědomí až moc.

6.9.2021 v 17:06 | Karma: 16,96 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Kultura?

Každoročně přibližně v tuto dobu bilancuji své kulturní zážitky za uplynulé pololetí. Návštěvy kulturních akcí a událostí. Knihy vynechávám, televizi nepočítám. Letos není co bilancovat.

19.7.2021 v 17:16 | Karma: 6,13 | Přečteno: 127x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

A ještě jednou žáci

Blíží se konec školního roku, který byl více než podivný. V současné době se bilancuje, ve školách vládne čilý ruch - život se vrací k normálu, konají se školní výlety i jiné akce, také se uzavírají známky.

14.6.2021 v 19:04 | Karma: 16,96 | Přečteno: 271x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Žáci

Slyšíme to všude kolem, píše se o tom, někteří i diskutují. Distanční výuka - co způsobila, jaké má klady, jaké zápory. A co převažuje. Někteří chválí, že žáci využili možnost naučit se lépe pracovat s technikou.

18.5.2021 v 20:44 | Karma: 14,46 | Přečteno: 255x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Nezlehčuji, ale..

Nedávno jsem se rozhodla zakoupit pro svého dvouletého vnoučka sedačku na kolo. Výběr je obrovský. A při tom vybírání jsem narazila na výzvu - a nezapomeňte na přilbu!

14.4.2021 v 19:34 | Karma: 22,74 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zklamání?

Blahoslavení, kdo nic neočekávají. Vyhnou se zklamání. Tohle kdysi řekl anglický básník Alexander Pope. A tato jeho slova patří k mým oblíbeným, snažím se jimi řídit. Proto nemohu říci, že jsem zklamaná. Spíš překvapená.

14.3.2021 v 22:02 | Karma: 14,16 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Já a ON

Nejsem historička umění ani nijak jinak v umění či jeho dějinách vzdělaná. Jen prostě vnímám, jsem ovlivňována a někdy stojím v němém úžasu. Například takový Michelangelo Buonarroti.

7.3.2021 v 12:01 | Karma: 13,11 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura

Renata Pospiechová

Nějaké klady

Covid. Koronavirus. Nazýván tak či onak, změnil náš život. K horšímu. Opatření stíhají opatření, bez roušky už nevycházíme málem ani z ložnice, normální život se zastavil, kultura neexistuje, cestování není, děti se neučí.

17.2.2021 v 18:09 | Karma: 12,28 | Přečteno: 190x | Diskuse| Osobní
  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik