Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spoukromé pololetní kulturní účtování

Rok 2017  před deseti dny skončil, čas bilancování trvá. Tak jaký pro mne byl kulturně, konkrétně ve druhé polovině? Opět měsíc po měsíci. Prázdniny. Červenec.  

7. 7.  návštěva Muzea Hlučínska. Kdysi zcela opomíjené téma. Raději se mlčelo o tom, že v naší republice je oblast, ve které žilo obyvatelstvo převážně německé, což bylo dáno historicky. A s tím souvisel poněkud odlišný způsob běhu dějin. A také například fakt, že muži z Hlučínska museli narukovat do Hitlerovy armády, bojovali tedy na nesprávné straně. Nejen to se zde korektně připomíná.

13. 7. Opava - Dům umění, vernisáž výstavy výtvarnice paní Marcely Mrázkové. Lidsky i profesně úžasná žena a její sdělující, neprvoplánová a často vtipná tvorba, přehršle jedinečných nápadů.

20. 7. prohlídka zámku v Bechyni. Krásný zámek s nádhernou polohou v ohbí řeky Lužnice, Petr Vok a jeho žena, galerie dobových obrazových zpodobnění měst, kachlová kamna salzburského tvůrce aj.

23. 7. návštěva františkánského kláštera v Bechyni. Nečekaný zážitek. Ocitnete se v 15. století a v klášteře s jeho tichem, jedinečnými sklípkovými klenbami, zázračnými sochami v kostele Nanebevzetí Panny Marie, potají se dotknete středověké zpovědnice. Klášter zde byl již ve 13. století, pak ho zničili husité, poté obnoven. A opět úžasná poloha vysoko nad řekou.

26. 7. muzeum Bechyně - historie tohoto města i jeho vojenské a lázeńské minulosti, dokumentace výstavby jedinečního mostu, spojitost s Františkem Křižíkem, zdejší keramika.

28. 7. galerie Bechyně - opět hodně keramiky, dále výstava architektonických návrhů českých šlechtických zahrad a parků.

Srpen.

19. 8. Flora Olomouc a její květinové kreace. Výstava čínských terakotových vojáků. Stojí jich tady jen zlomek, seřazení ve vojenských odstupech v řadách, hledí před sebe, většinou se mírně usmívají. Působivé. A co teprve vidět originál a všechny.

26. 8. Brno - bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí, prohlídka s průvodkyní - konečně vidím hrob své nejoblíbenější české královny Elišky Rejčky. Tichá důstojnost chrámu. Prosté místo v podlaze před oltářem označené jen jejími inciálami. Zvláštní žena. Zvláštní osud. Osudová láska k Jindřichovi z Lipé. Založla zdejší klášter. Chodila do tohoto kostela? Na co se dívala a co viděla?

Kino Špalíček v Brně - Po strništi bos. Excelentní Jan Tříska. Jeho poslední role, což jsem samozřejmě tehdy netušila. Film samotný - takové pohlazení. Prostě Svěrák.

Září.

9. 9. dožínky a výstava hroznů v naší vesnici, vystoupení dětí, folklorní program, tanec.

15. 9. Opava - kostel sv. Václava, koncert Hold klasikům, na programu Mozart a Beethoven, kanadský klavírista, americká houslistka, ostatní hudebníci Češi. Relaxace a oddech, jak už to klasická hudba přináší, zážitek umocněn čistým prostředím kostela.

16. 9. Slezské divadlo Opava - opereta Cikánský baron. Operety moc nemusím, ale tohle je prostě klasika klasik, lehká vábivá hudba, veselý děj, radostné výkony. Ćlověk odchází s úsměvem.

29. 9. Lanškroun - prohlídka pamětihodností města, zámek přestavěný z původního augustiniánského kláštera, krásný sál v přízemí, upravené okolí, na náměstí nečekaně velká působivá radnice, kostel sv. Václava. Zvláštní socha nahého klečícího rytíře.  Pěkné město.

Říjen.

7. 10. Slezské divadlo Opava - Rusalka. Klasika v téměř komorním provedení,geniální  hudba, u které se skoro nedýchá, árie, které člověk málem zpívá s sebou. Rusalka je vždycky zážitek.

25. 10. Kroměříž - prohlídka arcibiskupského paláce, drahocenné interiéry a neuvěřitelně gigantický dekorovaný sál. Mnohé prostory evokují Amadea, který se zde natáčel. Jeden z arcibiskupů nechal z vděčnosti svým chudým rodičům zařídit místnosti, aby zde bydleli s ním. Neskutečná řezbářská práce. Nádhera - kterou ale oni chudí rodiče odmítli, báli se totiž jen dotknout..Nedivím se.  Pak známá květná zahrada, památka UNESCO s vyhlídkovým ochozem. Podzim bohužel bránil vidět veškerou krásu rostlin, i tak zahrada stála za vidění.

Listopad.

4. 11. Slezské divadlo Opava - Modrý z nebe - výborně zahraná konverzační komedie, skvělý oddech. 

7. 11. Praha - divadlo Kalich: Sbohem, zůstávám! Excelentní Jana Paulová a stejně tak výtečná Iva Janžurová v absurdní komedii s chytrou zápletkou plnou zvratů. Obě dámy doslova rozřehtaly hlediště. Čistá radost.

25. 11. Brno - muzeum Anthropos, přehlídka archeologických nálezů a poznatků z dob velmi dávných. Pak vánoční trhy Brno. Už to začíná..

Prosinec.

10. 12. rozsvícení vánočního stromu v naší vesnici, vystoupení dětí, ladíme se adventně a vánočně.

14. 12. Olomouc - Mozarteum: koncert Ivy Bittové. Beze slov. Neuvěřitelná živočišnost této dámy a její jedinečný projev nepotřebují komentáře a nedají se komentovat. To se dá jen prožít, prožívat, nedýchat - a pak si s Ivou zazpíva lidovou písničku. Zážitek roku. A poté chvilku vánoční atmosféra místních trhů pod barokním mariánským sloupem.

16. 12. vánoční Wroclaw, zdejší trhy s kouzelnou atmosférou, působivá a přitom decentní vánoční výzdoba, ale hlavně návštěva univerzity a její neobvykle nádherně dekorované barokní auly zvané Leopoldinum. Krása očí i ducha.

19. 12. Olomouc - prohlídka Arcibiskupského paláce, který je tak trochu ukrytý a zvenčí nenápadný, ale uvnitř objevíte nečekanou historickou nádheru sálů včetně toho, kde začala téměř nekonečná vláda Franze Josefa. A pak zase zdejší trhy.

Takový byl kulturně můj druhý půlrok loňského roku.

A přečetla jsem 23 knih.
 

Autor: Renata Pospiechová | středa 10.1.2018 18:04 | karma článku: 5,68 | přečteno: 181x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 454x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 857x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik