Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Časy se mění

Pozorujeme-li svět kolem nás, je naprosto přirozené a v mnoha případech i správné, že se téměř vše mění. Některé změny jsou ale podivné a jaksi proti přirozenému běhu věcí. Jako pedagožka hodně sleduji děti a mladé lidi.   

Není třeba zdůrazňovat fakt, že dnešní děti si už nehrají a neběhají venku, ale tráví většinu času doma u počítačů. Místo aby si s kamarády povídaly přímo, chatují přes nejrůznější média. A na sítích sledují prapodivné celebrity, kterým stačí minutové výstupy na youtube - a jsou za hvězdy.

Zcela se mění také pojem přátelství. Přítel a přítelkyně. Kdysi to bylo něco více než kamarád. Pak došlo k tomu, že přítel je vlastně partner, tedy ten, s kým sdílím život. Holka už nemá kluka, ale má přítele. A kluk má přítelkyni. Budiž, když jim to stačí. Naprostým fenoménem je ovšem přátelství na sítích - všichni dnes mají desítky, ba stovky přátel - stačí lajknout. A vysvětlujte dětem, že tohle nemá s přátelstvím v původním slova smyslu nic společného.

Zajímavá situace rovněž nastane, když máte děti či mládež nabádat k ekonomicky rozumnému chování. Je třeba šetřit, chovat se zodpovědně, nezadlužovat se - a proč se tedy stále a v klidu zadlužuje náš stát? Chytrá otázka, těžká odpověď. Ostatně ono není třeba až tak šetřit, mnohé je zadarmo, nebo za velmi nízkou cenu, paní učitelko. Třeba jízdné. V některých městech se jezdí zdarma, teď nově máme všichni velkou slevu na dopravu. No ono to zase není tak úplně zadarmo, ono to musí přece jen někdo zaplatit. Kdo? - Zjednodušeně řečeno to platí z daní ti, kteří pracují. Vysvětlení je prosté - ti, kdo pracují a platí daně, téměř půl roku platí to všechno, co myslíte, že je zadarmo. Tohle už děti vysloveně pobaví. To ale přece nemá cenu pracovat. To je lepší být doma na podpoře a brát různé příplatky, což je ostatně u některých přímo životní cíl. Proč bych se učil a pak pracoval? Já budu na podpoře. Jak motivovat? Když budete pracovat, budete se mít líp. - My se nechceme mít líp, nám stačí mít se dobře. Na jídlo vždycky bude a na zábavu také. Člověk má přece právo na jídlo, na bydlení, na..

Práva dnes mají všichni, povinnosti téměř nikdo. Další paradox. Máme právo na bezplatné vzdělání, tak vzděláváme i nevzdělatelné nebo ty, kdo o vzdělání nestojí. Začleňujeme do tříd děti s různým postižením a maximálně se jim věnujeme. Podpůrná opatření všeho druhu, asistenti - nazývá se to inkluze. Maximálně se věnujeme těm méně schopným - kdo se věnuje schopným? Kdo má čas podporovat nadané, chytré a snaživé? Přece nebudeme vychovávat elitu - jen to ne, to už je téměř hanlivé označení. Ostatně dnešní děti elitu neznají - jejich vzory jsou hrdinové sítí, jejich úctu nemá téměř nikdo. Kdo také? Ti v čele státu? 

Hrubé výrazy jsou na denním pořádku na těch nejvyšších místech, teď  už i v Parlamentu - tak jak říkat dětem, že nemají používat sprostá slova?

Svět se prostě mění - ve všem. Brzy bude trestně stíhaný každý muž a kluk, který se dotkne ženy. Ta zařve me too! - a je to. Ještě že lidstvu v tomto ohledu pomáhá věda - máme umělé oplodnění, takže snad nevymřeme.

Učit se nemusíme, vše je na internetu. Akademické tituly získáme snadno, nemusíme v podstatě nic umět.  Pracovat se nevyplácí, ostatně máme dávky. Slušnost se nenosí, vzory nemáme, morálka - a to je jako co?

Svět rozhodně není černý, je pestrý, rychle se mění. Přesto - některé jistoty - skutečné přátelství, opravdová láska, taktní slušnost, poctivá pracovitost, touha po vzdělání - by zůstat měly. Protože bez nich to prostě nejde a nepůjde. 

 

 

 

 

 

 

Autor: Renata Pospiechová | neděle 16.9.2018 19:34 | karma článku: 25,77 | přečteno: 536x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 454x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 857x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik