Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jen tak - třeba čemu občas nerozumím

Jsou věci a události, kterým fakt nerozumím. A mám pocit, že jich přibývá. Například se teď v tisku objevily rozhořčené články o tom, kterak radnice vydělávají na pokutách řidičů. No a co jako?   

Kdyby rychle jedoucí přistižení řidiči dodržovali rychlost, příp. další pravidla provozu, žádnou pokutu by přece neplatili .Bezohlednost a neomalenost českých řidičů je pověstná.  A pokud tedy zaslouženě platí pokutu - proč by tyto peníze nemohly získávat radnice pro svou potřebu? Jistě je smysluplně využijí. Nebo by jako bylo lepší, kdyby šly peníze z těchto pokut státu? To aby mohl ještě více rozhazovat?

Na Den učitelů vyšli někteří učitelé (mimochodem jsem také učitelka) do škol v černém, aby jako upozornili na černé poměry ve školství. No tak tohle je tak přehnané, že to působí až trapně. Milí kolegové by si hlavně měli uvědomit, že volba povolání je svobodné rozhodnutí - nikdo je nenutil být učiteli. Jistěže je to povolání velice náročné a stále ne až tak oceňované, nicméně je to na druhé straně povolání krásné a má své výhody. Není jich málo. Chodit v černém v den svého svátku působí přepjatě a je to naprosto nevýchovné. Žákům jako řekli co?

Ministryně průmyslu nechala vykázat z jednání zástupce Tchajwanu, který byl na pozvání nejdříve řádně pozván. A stalo se tak na přání zástupce Číny. To jako jsme už takhle  daleko? Prezidentovy opakované cesty do Číny zřejmě mají na některé jedince daleko větší dosah, než se dalo předpokládat. Paní ministryně se hájila tím, že došlo k diplomatické chybě jejího náměstka a že není až tak zběhlá v zahraničních jednáních. To si dělá legraci? Nemusí být zběhlá v ničem, stačí základní pravidla společenského chování - a trocha národní hrdosti. A bylo by po problému. Asi je zbytečné připomínat, že v civilizovaných zemích odstupují ministři za mnohem menší prohřešky.

I když v souvislosti s těmi civilizovanými zeměmi nemůže člověku nevyvstat na mysli dnešní Británie. A brexit - nebrexit. Co to jako předvádějí? Jak tomu všemu rozumět - nebo ještě lépe: je vůbec někdo, kdo tomu všemu ještě opravdu rozumí? Britové si zvolili cestu ven z Evropy a teď hlasují a hlasují a hlasují, vesměs odmítají vše, co premiérka navrhne, takže chtějí něco jiného - a co jako vlastně? Vše to vede k absurdnímu požadavku na nové hlasování - to se jako bude opakovat hlasování pokaždé, když se jeho výsledky někomu nelíbí? Evropští politikové do toho prohlašují, že neustoupí, ačkoli možná ani oni sami neví, čemu. Británie je rozpolcena a nechce tvrdý brexit, žádá další a další odklady - nejlépe odložit odchod asi do nekonečna, co takhle odložit termín na 3. 3. 3333 - to by mohlo stačit. To je pěkné datum. A do té doby se snad někdo na něčem dohodne.

Česká republika se jistě stále mezi civilizované země počítá, vždyť máme v čele prezidenta, který se již podruhé za třicet let svého působení v politice omluvil! No nedojalo by to jednoho? To člověk hned zapomene na jeho blábolení v Rakousku, na jakési zapomenuté hledání článku, na prolhanou kampaň i skvadru gerojů na Pražském hradě.

Akorát při pohledu za východní hranice trochu mrzne úsměv na rtech. Slováci měli Mečiara a neonacisty a skandály a zavražděné novináře - a my Češi tak trochu pocit, že jsme lepší. Pak si zvolili prezidenta, který byl - a ještě je - pravým opakem toho našeho. A teď si zvolili prezidentku. Ženu. Zřejmě slušnou a schopnou. Bratia nás poněkud převezli. A předběhli.

Ale třeba při nějakých příštích volbách také zabodujeme.

A nebudeme se už muset za své představitele stydět.

 

 

 

Autor: Renata Pospiechová | pátek 5.4.2019 20:47 | karma článku: 16,45 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 229x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 454x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 857x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik