Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pravidelné, byť poněkud opožděné pololetní kulturní účtování

Návrat do II. pololetí roku 2019 a připomenutí kulturních zážitků, neboť nejen chlebem živ jest člověk. V období od července do prosince jsem přečetla 23 knih, ale ty jsou zapsány v čtenářském deníku. A jinak? 

27. 7. návštěva Pražského hradu - pokolikáté v životě, to se nedá spočítat. Ale vždy znovu očarování majestátem Chrámu sv. Víta - projít podloubím a pak zvednout hlavu. Obelisk z mrákotínské žuly. Prostor nádvoří.  Výhled na Prahu shora, Nerudova ulice a vzpomínka na stále čtivé Malostranské povídky. Podvečerní Karlův most. Proplétat se turisty a po očku kromě soch sledovat vlevo Hrad a Kramářovu vilu, vpravo Národní divadlo. Praha. Genius loci.

28. 7.Ubytování také v podstatě kulturní zážitek - apartmán v těsné blízkosti Betlémské kaple, spíš v jejím křídle - propojení obloukem. Werichův dům - já podruhé, manžel poprvé. Tady přítomnost mistra češtiny, vtipného glosátora a vnitřně poněkud rozervaného člověka přímo dýchá. I ten věčný spor s Holanem je tu patrný. Rozhodně stojí za vidění dům, který obývali tak slavní jedinci - dříve i Dobrovský - a který pak tak dlouho němě vyčítal svou opuštěnost.

Večer Vyšehrad a divadlo pod otevřeným a dusným nebem: Ohrožené manželství - skvělá Jana Krausová a excelentní Karel Roden. Hra plná hořkosti o mnohaletém vztahu a tím i křivdách, neporozumění, ale i souznění. Zážitek.

29. 7. procházka Staroměstským náměstím a návštěva Týnského chrámu. Také již nespočitatelné, ale stále působivé. Až na ty obrovské Pandy.

30. 7. Wroclaw - město s úžasnou radnicí a výstavní barokní aulou na univerzitě, s trpaslíky jako symbolem. A s historickou atmosférou.

31. 7. Varšava - tohle město mne opět nedostalo, byla jsem v něm podruhé. Zničeno za války a znovu postaveno, ale působí tak nějak chaoticky. Poté park Lažanky - letní sídlo polských králů s krásným parkem, kde se zrovna odehrávala vojenská přísaha. Ale ti vojáci v uniformách ten prostor nerušili. Olsztyn - ubytování v hotelu, který byl dříve vojenským kasinem. Neuvěřitelná prvorepubliková vila s dřevem vyloženým interiérem, prostorově dokonale vyváženou restaurací v několika rovinách, každý pokoj originál. Nádhera.

1. 8. Svatá Lipka - barokní skvost, poutní kostel s pohyblivými varhanami - muzikanti na nich v životní velikosti, předveden krátký koncert - varhanní hudba zaplnila prostor a lidé zvedali hlavy a zůstávali v úžasu stát.

Poté Vlčí doupě - ale tady se o kulturním zážitku nedá mluvit. Hitler a jemu blízcí fanatici se ukrývali před světem ve vlhkém lese mezi balvany v obrovských betonových bunkrech. A to si o sobě mysleli, že jim patří svět.

2. 8. Grunwald - dějiště jedné z největších středověkých rytířských bitev. Němečtí rytíři s podporou Evropy proti pohanům. Možná tu bojoval i Jan Žižka. Dnes obrovská pláň a muzeum.

3. 8. Gdaňsk - dle mého názoru jedno z nejkrásnějších polských měst. Částečně opravená katedrála zničená ve válce, dominikánské trhy s tradicí starou 700 let, ale hlavně zdobené domy bohatých kupců, přístav - tohle město stojí za to! Pak krátce Sopoty - typické přímořské letovisko.

4. - 9. 8. pobyt ve Svinoústí - moře a oddech, ale kulturním zážitkem v pravém slova smyslu každodenní procházka zdejší moderní lázeňskou promenádou podél moře. Poláci stavějí, opravují a přestavují ve velkém - a tohle se opravdu povedlo.

9. 8. Poznaň - historické jádro města s údajně nejkrásnější renesanční radnicí v Evropě a Tumským ostrovem s nejstarší polskou katedrálou - tady začaly polské dějiny a kráčely pak dál.

13. 9.Cinestar Opava: Panství Downton - takový lehký film s naprosto předvídatelným dějem, rozhodně nedosáhl kvality stejnojmenného seriálu, ještě že tam byla ta babička a její hlášky.

14. 9.dožínky v naší obci - s průvodem vesnicí, stánky s občerstvením, vystoupením folklórních souborů i dětí z místních škol, prostě vše, co k takové akci patří.

29. 9.centrum staré Karviné - překvapivé historické jádro a prohlídka zámku Fryštát, rozhodně stála za to. V Karviné by člověk čekal leccos, ale tohle ne.

19. 9. Slezské divadlo Opava: Čarostřelec - opery miluji, ale ne ve zmodernizovaném pojetí. Takže nic moc.

25. 10. Mahenovo divadlo Brno: Hana. Tak to byl skutečný zážitek - téma, zpracování, neuvěřitelný výkon hlavní představitelky, ale i ostatních herců - naprosto nezapomenutelný večer. Klobouk dolů, Brno.

26. 10.hrad Veveří Brno - prohlídka hradu, který zcela zdevastovali soudruzi komunisté a teď se ho snaží dát dohromady nadšenci a stát. Jen mám pocit, že to nemá cenu. To poničení je nevratné, původní historické kouzlo se vytratilo. Možná by to měli nechat tak, jak to soudruzi zanechali - a používat jako memento. Již nikdy komunisty.

10. 11. divadlo Ungelt Praha: Miss Dietrich lituje - představení dvou velikých hereček a dvou velikých výkonů: Regina Rázlová a Simona Postlerová. Výborná hra o hořkém vztahu matky a dcery. Skvělý večer.

12. 11.Reduta Olomouc: předvánoční koncert Štefana Margity. Lidsky procítěný výkon, vkusný repertoár, sympatické vystupování. Výborný zážitek.

14. 12.Divadlo Jiřího Myrona Ostrava: Cats. Slavný muzikál ve velmi úspěšném provedení, skvělá výprava, jedinečné pěvecké výkony - přesto tento muzikál neoslnil. Nemá děj a hlavně - je to muzikál. A já jsem na opery. Nicméně za vidění stál.

21. 12. Cinestar Opava: Vlastníci. Tak tohle je film přesně podle mého gusta. Zábavné téma ze života, neopakovatelné herecké výkony - za všechny Dagmar Havlová a Jiří Lábus, půvabná atmosféra, smích i hořkost v jednom. Fakt dobré.

28. 12. Slezské divadlo Opava: La Traviatta - nečekaný zážitek. Klasické provedení, podmanivá scéna, skvělé pěvecké výkony, úžasná atmosféra na jevišti i v hledišti. Dokonalý zážitek na konec roku 2019. 

 

 

 

Autor: Renata Pospiechová | úterý 28.1.2020 21:06 | karma článku: 5,73 | přečteno: 139x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 152x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 454x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 857x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik