Prázdniny

3. 07. 2020 19:58:20
Začaly prázdniny. Děti od sousedů mi dnes poněkud narušily odpolední siestu - křičely, jásaly a výskaly v bazénu na jejich zahradě - pod mými okny. Chvilku jsem jejich dovádění pozorovala a pomyslela si, že je dobře, že jsou venku

Protože kluky od vedle jsem dnes celý den venku nezahlédla. Ale za jejich okny se modraly obrazovky počítačů. Zábava dnešních dětí. Mnozí dospělí v současné době děti litují, že nebudou ani moci jet letos k moři. No asi ne.

Nutí mne to k takovému trochu nostalgickému pousmání. Jistě, je to dáno generačním odstupem. Ostatně, je mi šedesát. Naše prázdniny kdysi?

Nejezdilo se nikam na dovolenou, maximálně nás máma a táta vzali na pár jednodenních výletů, Jinak jsme byli s bráchou a dětmi z okolí stále venku. Vstávali jsme pozdě, dali si studené mléko a makovec - a ven. Vybíjená, schovávaná, hra na četníky a zloděje, pouliční běhání, poznávání okolí vesnice, lezení po stromech, průzkum blízkých vojenských pevností, ležení v trávě, chytání žab ve strouze, trhání třešní v aleji a jejich okamžitá konzumace.. Nikdo neřešil hygienu a nikdo se o nás nebál, nebo nám to rodiče nijak moc nedávali najevo.

V poledne jsme si ohřáli oběd, který zaměstnaná máma uvařila den předtím, pak umyli nádobí a nakrmili naše králíky, kachny, slepice, husy a prasata. Zašli jsme s košíky pro trávu a užili u toho spoustu legrace, trhali jsme kopřivy a šlehali se jimi, sypali jsme drůbeži zrní a házeli ho po sobě, foukali jsme prasatům do šrotu. A pak zase rychle ven - až do večera.

Nevím, zda slunce hřálo méně, ale trávili jsme na něm celé dny a nikdy nás nikdo ničím nenamazal. Koupat jsme se chodili k blízké řece a většinou nám máma dala s sebou mýdlo, ať se tam i umyjeme. Pokud jsme se zrovna ten den nekoupali, večerní očista probíhala na dvoře v lavoru s nahřátou vodou.

Ale také jsme nesmírně rádi četli a štvalo nás, že knihovna je zavřená. Naštěstí sousedé měli dost knih a ochotně nám je půjčovali. Večer v televizi většinou nic zajímavého nebylo, hráli jsme hry až do úplného setmění - venku na chodníku. Táta se často přidal. Naučila jsem se takhle hrát karty - u světla pouliční lampy.

Večeřeli jsme, co dala zahrada a naše zdroje - já byla neskutečně masová a s chutí jsem konzumovala domácí uzené, tlačenku nebo cibulák, někdy domácí vajíčka.. O vegetariánství ani veganství jsme neměli potuchy. Vitamíny jsme získávali ze zeleniny na zahrádce a byla tam v té době i jablka, jahody, rybíz a angrešt, od sousedů k nám do zahrady padaly malé, ale nesmírně sladké hrušky. Jediným kupovaným ovocem byly melouny - považovali jsme je za neuvěřitelně exotickou lahůdku.

Neustále jsme po vesnici jezdili na kolech - bez přílby, bez přehazovaček, o elektrokolech nemluvě. Nikdy se nikomu nic zvláštního nestalo. Odřeniny se nepočítaly.

Chodili jsme k ohradě na statku krmit z ruky koně, dávali jsme jim trávu a starý chleba a hladili je po zádech, přičemž jsme lezli na vratké latě ohrady. Když byly žně, běhali jsme bosí po strništi a soutěžili, kdo doběhne dál. Dnes by to asi mohlo být bráno jako dobrá masáž chodidel. Také jsme běhali se smetáky a kbelíky za traktory a sbírali vytroušená zrníčka obilí. Všude se neskutečně prášilo. Někdy nás zemědělci svezli na kombajnu - to bylo vysoko! Bezpečnost nikdo neřešil.

Pokud jsme chtěli jet "na prázdniny", tak jedině k tetě a strejdovi - do města vzdáleného asi 5 km. d Ale spali jsme jinde než doma, to bylo něco.

Vzpomínka skáče za vzpomínkou. Je to příjemné vzpomínání.

Snad budou mít na co vzpomínat i dnešní děti.

Autor: Renata Pospiechová | pátek 3.7.2020 19:58 | karma článku: 21.17 | přečteno: 466x

Další články blogera

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma článku: 8.86 | Přečteno: 224 | Diskuse

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma článku: 4.77 | Přečteno: 150 | Diskuse

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma článku: 28.99 | Přečteno: 1330 | Diskuse

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma článku: 14.73 | Přečteno: 454 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 4.75 | Přečteno: 180 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.25 | Přečteno: 417 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 291 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 572 | Diskuse
Počet článků 243 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 789
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...