Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co kdyby ti Rusové..

Dnes vzpomínáme neblahé výročí okupace naší země. Byla jsem malá holka, ale některé výjevy mi z  paměti nikdy nevymizí. Plačící máma. Táta - havíř, který spolu s kamarády odmítl vyfárat - a po návratu domů jen vztekle zatínal pěsti

Lidé, kteří jeli do obchodu s vozíky - a pak si domů vezli pytle s moukou. Bůh ví, co s ní pak dělali. Nepřetržitě zapnuté malé tranzistorové rádio značky Doris, které máma nosila všude s sebou. Jména Dubček, Smrkovský, Černík. Noviny plné bezmocných hesel. Ty žloutnoucí noviny rodiče po léta schovávali na dně skříně. A také nekonečná řada tanků u nás na "hlavní" cestě. Tanky, tanky, tanky. A soused, který volá: Copak se Rusům kdy dalo věřit?

Lidské tragédie, zmařené životy i naděje, na to vše se dodnes právem vzpomíná

Nemám ráda kdyby. Ale přesto mne napadlo: Co kdyby ti Rusové znovu přišli dnes v noci? Ráno bychom se probudili a byli by tu zas. 

Co by se dělo? 

Diskutovat by s nimi mohlo méně lidí, a to především ti starší - mladší generace už neumí rusky.

Vláda v čele s panem Babišem by byla odvlečena do Moskvy. Náš premiér by byl určitě rozčílen na nejvyšší míru, takže by na ledově klidného Putina řval směsicí češtiny a slovenštiny, než by si uvědomil, že má mluvit rusky. Většina ministrů by se v oprávněném šoku nezmohla vůbec na nic. Jen by prostě zírali. Paní ministryně financí by se určitě sháněla po kadeřníkovi a paní Maláčovou by zajímalo, jak vysoké sociální dávky Rusové komu a kdy vyplácejí, aby měla argumenty pro zvyšování těch našich.

Politici doma by po prvotním šoku jistě začali jednat. Opozice by vyzývala lidi, ať nepropadají naději - a hledala by jakéhokoli vůdce schopného rázně oslovit veřejnost s jednoznačným prohlášením. Nakonec by musela uznat, že jediným mužem činu a slova v naší opozici je pan Kalousek, který by ovšem vystoupení zvažoval, protože ať by řekl cokoli, bylo by to později použito proti němu.

Japonský vůdce české strany by nevystoupil, protože jeho by Rusové nebrali vážně vzhledem k letitému sporu Ruska a Japonska o ostrovy. Ale možná by začal uvažovat o organizování zájezdů do Ruska a z něj na tancích.

Piráti by rychle začali studovat dějepis, aby se dozvěděli, proč se mluví o opakované invazi.

Sociální demokraté by začali přemýšlet, jakou barvu svetrů nadále volit - červená by začala být nežádoucí a poněkud podbízivá. Jejich bývalý kolega Foldyna by už dávno brázdil silnice na motorce a líbal každého Rusa na potkání.

Soudruzi komunisté by nevěřili vlastním očím a vlastnímu štěstí. Okamžitě by sestavovali proruskou vládu obnovy socialismu a postavili do jejího čela své nejlepší lidi včetně Filipa. Vše by vnímali jako historický třídní boj a navrhli soudružku Semelovou na dvě až tři státní vyznamenání.

Situace na Hradě? Pokud by se tam o Rusech dozvěděli hned ráno, asi by byl pán Hradu schopen vydat prohlášení. Zahřímal by něco jako: Vy idioti, historie se neopakuje. V roce 68 to byla okupace, dnes jde jednoznačně o přátelskou pomoc zejména proti Evropské unii. Je mi jasné, že to jakožto ignoranti nechápete, protože nečtete - psal o tom už Peroutka. A ten novinářský póvl ať se odebere do žumpy. A vykliďte všechny kavárny. Začněte těmi pražskými.

Pokud by se ale na Hrad dostaly informace o událostech až odpoledne nebo večer, musel by hradního pána zcela zastoupit jeho mluvčí. Ten by vše označil za trest Panny Marie za to, že nebylo do jejího sloupu uloženo jeho cenné poselství. Zároveň by vyzval ke zrušení veškerého tisku s výjimkou Haló novin a šel by organizovat slavnostní recepci ve Španělském sále pro sovětské i ruské soudruhy, bratry. 

Co zahraničí? Okolní státy? Slováci by sice okupaci odsoudili, ale možná by nám ji tak trošku i přáli. Maďary nezajímáme, jsme Slované. Rakušáci by zachovali neutralitu, mají s tím dobré a výhodné zkušenosti z dob II. světové války. Německá kancléřka Merkelová by nám vzkázala - Sie schaffen das! - Zvládnete to! Jedinou jistotou pomoci by možná bylo Polsko, Polákům lze vyčítat leccos, ale rozhodně jsou vždy protiruští.

Ostatní státy Evropy by vyčkávaly na reakci Evropské unie. A ta by jistě byla velice, velice rázná. Načesaná šéfka EU by narychlo svolala tiskovku a vydala nicneříkající prohlášení v němž by slíbila , že se začne uvažovat o sankcích. Komunistická europoslankyně Konečná by zatím v parlamentu hřímala, že to vše je vnitřní věc České republiky a že nepřipustíme vměšování do našich záležitostí.

Mezinárodní i národní lidskoprávní instituce by vyzvaly Čechy, ať se chovají k ruským vojákům laskavě a pokoušejí se jim pomoci, vždyť tito se ocitli v neznámém prostředí, což jim působí psychické trauma. 

A občané našeho státu? Bylo by zajímavé sledovat, kolik z nich by bylo šokováno a otřeseno, kolik by se jich škodolibě usmívalo, kolik by mělo radost - a kolik by jich začalo kšeftovat s ruskými vojáky. Někteří by možná  psali   nápisy Jděte domů! A někteří by s úlevou našli své pečlivě schované stranické knížky.

Takže jedinou nadějí by bylo NATO. Jeho velitel by snad ctil smlouvy a začal organizovat zásah v náš prospěch. K tomu by jistě potřeboval vyjádření amerického prezidenta. A neřízená střela Trump by to neměl lehké, protože ať by řekl a udělal cokoli, v nadcházejících volbách by to demokraté použili proti němu.

Přesto doufám, že NATO je naše jistota, že se můžeme spolehnout, že bychom v tom nebyli sami.

I když - kdo ví.

 

Autor: Renata Pospiechová | pátek 21.8.2020 16:19 | karma článku: 22,48 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Renata Pospiechová

Historická či životní zkušenost

Dostali jsme se v našich životech do období, na které nejsme nijak a nikterak připraveni. Některé z nás zajímaly válečné zkušenosti předchozích generací více, jiné méně. Něco jsme se učili ve škole. Něco bylo možno si přečíst.

6.11.2023 v 21:37 | Karma: 9,35 | Přečteno: 230x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Zpožděné pololetní účtování

Poněkud se zpožděním se letos zamýšlím nad svým kulturním životem. Ke kultuře samozřejmě patří i knihy - ty neuvádím, i když samozřejmě pilně čtu. Po té neskutečné covidové pauze se kultura naštěstí zase rozjíždí.

7.9.2023 v 22:16 | Karma: 4,77 | Přečteno: 153x | Diskuse| Ostatní

Renata Pospiechová

Vánoce? Ukrajina.

Máme čas už velmi předvánoční. Vše, co k Vánocům patří, je tady - dárky, cukroví, kapr, stromečky, trhy. Jako každý rok. Přesto je to letos poněkud jiné. Ať chceme či ne, prožijeme Vánoce ve stínu války.

21.12.2022 v 20:05 | Karma: 29,10 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Omyl, nebo..?

V 90. letech teď už minulého století se toho dělo opravdu hodně. A politika zajímala v podstatě každého. Všichni chtěli být u toho. Změna střídala změnu a naděje a úžas a radost vládly celému státu.

1.11.2022 v 21:43 | Karma: 15,01 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Renata Pospiechová

Nepoučitelní?

Existuje - zřejmě početně stálá - skupina obyvatel, kteří jsou nepoučitelní. Nebo spíše nepřístupni jakémukoli poznání či faktům či historii či ... prostě se zdráhám napsat přímo, že jsou hloupí.

29.9.2022 v 19:24 | Karma: 27,53 | Přečteno: 857x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik