Diskuse
Vzpomínky na zabijačku
Děkujeme za pochopení.
M19a69r16i78e 76P84o45k45o24r76n61á
Nevím, co máte proti zabíjačkové polévce. Zřejmě jste ji dělali jinak. U nás se dělal čistý masový vývar v kotli. Po přecezení a vychladnutí se sebralo sádlo a vznikl krásný masový vývar. Jelita a jitrnice se vařily v jiné vodě, tu jsme částečně použili, přidali čistý vývar a další věci a pro případné zájemce udělali tu "krvavou" kroupovou polívku, já tedy tu černou krvavou vůbec nemusím. Většinu vody z vaření jitrnic a jelit jsme postupně zkrmili s daším prasetem. Já jsem vždy pomáhala, takže umím dobrou tlačenku, hlavně ji vyváženě osolit a okořenit, brácha zase okoukal ty prejty, špejlovat umíme všichni, škvarečky umím krásně dočervena. Taky umím slušně vykostit plecko, s kýtou už je to horší. Otec chodil lidem zabíjet, trochu do toho zasvětil i bratra (střelit, píchnout), já zase byla k ruce u těch dobrot. Když otec náhle zemřel, tak jsme si prostě dovedli poradit, matka ještě pár let prasata držela a krmila..
Teď už s mužem zvládneme akorát tak porazit mladého beránka.
L66a62d81i63s33l65a85v 24H14n54y20k
Všechno toto znám.I když jsem doma prase neměl, ale chodil jsem pomáhat příbuzným a sousedům na zabíjačku.
Moje matka vyrostla pouze na domácích zabijačkách.Vypravovala, že prase muselo mít 300 kg aby bylo hodně sádla po celý rok ( mívali až 3 kbelíky sádla).Takže všechno se doma dělalo na sádle, ke snídani chleba se sádlem nebo škvarkami apod.
Největší problémy byly za války, kdy se všechno dělala načerno, prase též bylo schováno tak, aby ho němci nenašli.
Děda zemřel v 80ti, matce je 85 let, takže ať nikdo nevypravuje, že sádlo není zdravé.
Ještě před pár lety jsem byl pomáhat u souseda na zabíjačce, ale už je problém sehnat řezníka co udělá zabíjačku.Musel mít dva řezníky.Starý řezník už nemá sílu prase střelit a rozporcovat, mladý zase neuměl udělat pochoutky, takže dopoledne mladý prase zabil, rozporcoval a odpoledne starý dělal všechny pochoutky.
L11a28d16i74s73l10a21v 48H29n56y42k
Aještě bych dodal.V naší vesnici JZD pro lidi udělalo zabijárnu, čili dvě místnost.V první se prase zabilo atd, v druhé už byly stoly a veškeré strojní zařízení ( mlýnky, kamna na vaření apod).takže už nikdo nemusel mít nepořádek doma.Poplatek byl 50 kčs a byla v tom zahrnutá voda, topení, elektrika.Byl tam správce té zabijárny, psal si termíny zabijaček, vydával klíče, přebíral zpět čistou zabijárnu, staral se o přívoz dřeva (byly to kulány, naštípat si to musel každý sám), zkrátka staral se o to, aby zabijárna byla stále v pořádku.
Š33á37r68k46a 93M11a77t24y74á51š95o17v86á
KROUPOVÁ JELÍTKA A PRDELAČKA...DOBROTA NAD DOBROTY...OSTATNÍ SI KLIDNĚ NĚCHTE....
M59i85r81o73s63l59a94v 77C57e77s69t70r
Jo pašík to bylo něco. Jitrnička, tlačenka, masíčko a uzené. To jsem už 30.let neochutnal. Dnešní farmářské. Ani náhodou, ale ani náhodou zpět socialismus
R64e22n71a19t29a 91P88o68s42p57i54e66c60h19o42v85á
Cibulák jr místní název pro játrový salám - pochází asi z německého Zwiebelwurst:)
R66i22c61h62a47r82d 77P40o79l85á75š58e98k
Aha, no tak tuto věc jsem na zabíjačce nikdy neviděl.
V78o45k64o52u64n 31V13l27a27d26i37m36i16r
Ale podle obrazku vidim, ze vam to neuskodilo . Pan bedrich nevi, co je to cibulak, ja asi vim, ale ten zas neni k jidlu, je to totiz, teda podle mych vedomosti souprava taliru, hrnecku a mis s modre namalovanym vzorkem s podobou slupek ci vrstev cibule.
K49a61r90e13l 23B89e14d12ř13i59c34h
Dobrý den, také jsem odkojený zabijačkami, ale přiznám se, že nevím co je Cibulák.
R43i88c42h75a48r93d 44P34o20l75á74š89e27k
Ani já, pokud tím není myšleno porcelánové nádobí, to by asi na zabíjačku nebylo to nejvhodnější.
J51a45r98o53m23í47r 66P91i21n84k58a55v22a
Vaše škoda, já bych se nezlobil za větší příděl. Taky jsem zabíjel prasata, i když jsem krmivo nakupoval v JZD. Když žena přišla s tím, že se přestěhujeme od rodičů, dům mne nezajímal, musel tam být ale chlév pro alespoň dvě prasata, a byl.
- Počet článků 243
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 789x