Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Nevím, co máte proti zabíjačkové polévce. Zřejmě jste ji dělali jinak. U nás se dělal čistý masový vývar v kotli. Po přecezení a vychladnutí se sebralo sádlo a vznikl krásný masový vývar. Jelita a jitrnice se vařily v jiné vodě, tu jsme částečně použili, přidali čistý vývar a další věci a pro případné zájemce udělali tu "krvavou" kroupovou polívku, já tedy tu černou krvavou vůbec nemusím. Většinu vody z vaření jitrnic a jelit jsme postupně zkrmili s daším prasetem. Já jsem vždy pomáhala, takže umím dobrou tlačenku, hlavně ji vyváženě osolit a okořenit, brácha zase okoukal ty prejty, špejlovat umíme všichni, škvarečky umím krásně dočervena. Taky umím slušně vykostit plecko, s kýtou už je to horší. Otec chodil lidem zabíjet, trochu do toho zasvětil i bratra (střelit, píchnout), já zase byla k ruce u těch dobrot. Když otec náhle zemřel, tak jsme si prostě dovedli poradit, matka ještě pár let prasata držela a krmila..

Teď už s mužem zvládneme akorát tak porazit mladého beránka.

0 0
možnosti
LH

Všechno toto znám.I když jsem doma prase neměl, ale chodil jsem pomáhat příbuzným a sousedům na zabíjačku.

Moje matka vyrostla pouze na domácích zabijačkách.Vypravovala, že prase muselo mít 300 kg aby bylo hodně sádla po celý rok ( mívali až 3 kbelíky sádla).Takže všechno se doma dělalo na sádle, ke snídani chleba se sádlem nebo škvarkami apod.

Největší problémy byly za války, kdy se všechno dělala načerno, prase též bylo schováno tak, aby ho němci nenašli.

Děda zemřel v 80ti, matce je 85 let, takže ať nikdo nevypravuje, že sádlo není zdravé.

Ještě před pár lety jsem byl pomáhat u souseda na zabíjačce, ale už je problém sehnat řezníka co udělá zabíjačku.Musel mít dva řezníky.Starý řezník už nemá sílu prase střelit a rozporcovat, mladý zase neuměl udělat pochoutky, takže dopoledne mladý prase zabil, rozporcoval a odpoledne starý dělal všechny pochoutky.

0 0
možnosti
LH

Aještě bych dodal.V naší vesnici JZD pro lidi udělalo zabijárnu, čili dvě místnost.V první se prase zabilo atd, v druhé už byly stoly a veškeré strojní zařízení ( mlýnky, kamna na vaření apod).takže už nikdo nemusel mít nepořádek doma.Poplatek byl 50 kčs a byla v tom zahrnutá voda, topení, elektrika.Byl tam správce té zabijárny, psal si termíny zabijaček, vydával klíče, přebíral zpět čistou zabijárnu, staral se o přívoz dřeva (byly to kulány, naštípat si to musel každý sám), zkrátka staral se o to, aby zabijárna byla stále v pořádku.

2 0
možnosti
ŠM

KROUPOVÁ JELÍTKA A PRDELAČKA...DOBROTA NAD DOBROTY...OSTATNÍ SI KLIDNĚ NĚCHTE....

0 0
možnosti
MC

Jo pašík to bylo něco. Jitrnička, tlačenka, masíčko a uzené. To jsem už 30.let neochutnal. Dnešní farmářské;-D. Ani náhodou, ale ani náhodou zpět socialismus!:-)

0 0
možnosti
RP

Cibulák jr místní název pro játrový salám - pochází asi z německého Zwiebelwurst:)

0 0
možnosti
Foto

Aha, no tak tuto věc jsem na zabíjačce nikdy neviděl.

3 0
možnosti
VV

Ale podle obrazku vidim, ze vam to neuskodilo . Pan bedrich nevi, co je to cibulak, ja asi vim, ale ten zas neni k jidlu, je to totiz, teda podle mych vedomosti souprava taliru, hrnecku a mis s modre namalovanym vzorkem s podobou slupek ci vrstev cibule.

0 0
možnosti
KB

Dobrý den, také jsem odkojený zabijačkami, ale přiznám se, že nevím co je Cibulák.

2 0
možnosti
Foto

Ani já, pokud tím není myšleno porcelánové nádobí, to by asi na zabíjačku nebylo to nejvhodnější.

0 0
možnosti
JP

Vaše škoda, já bych se nezlobil za větší příděl. Taky jsem zabíjel prasata, i když jsem krmivo nakupoval v JZD. Když žena přišla s tím, že se přestěhujeme od rodičů, dům mne nezajímal, musel tam být ale chlév pro ale:-)spoň dvě prasata, a byl.

2 0
možnosti
  • Počet článků 243
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 789x
Optimistická realistka, vždy pro demokracii a proti komunismu

Seznam rubrik