Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Díky za pěkné shrnutí! Jen pár poznámek.

Dr. Eduard Beneš byl Masarykem určen jako jeho následovník. Byl nemocen, měl těžkou hypertenzi a v té době nebyly kvalitní léky, takže se pohyboval mezi škodící hypertenzí a škodící hypotenzí, které ovlivňovaly jeho myšlení. A dnes se těžko posuzuje, jak se jeho zdravotní stav podílel na jeho rozhodnutích. Nicméně jeho rozhodnutí o stažení armády z pohraničí byl moudrý čin, protože vyzbrojenému Německu jsme nemohli konkurovat. Zvláště, když obranný val proti Německu nebyl dokončen!

Předání moci do rukou komunistů bývá na něho také svalováno. Nicméně prvotní chybu udělali ministři, kteří odstoupili. Jeho chybou však bylo, že souhlasil s tím, že po válce nebude v politice zastoupena pravicová strana. Tuto deformaci si neseme dosud! Naše strany dnes se proklamující jako "pravice" ve skutečnosti pravicovou rétoriku nenaplňují činy!

Klement Gottwald sliboval, že buržoustům zakroutí krkem, ale krkem zakroutil všem občanům, slušným především.

Děkuji za ocenění Václava Havla. Váží si ho celý svět, jen mnozí naši občané díky podvratné propagandě s ním pohrdají a jeho myšlenky odvrhují, aniž by je znali!

:-)

1 0
možnosti
MB

Předpokládám naprostou přirozenost, že čelní politikové mají snahu se vepsat do povědomí národa. Klasika, takovéto vzpomínání. Pak vidím osu - TGM + K.Gottwald + G.Husák + V.Havel. Každý se zapsal, presentoval svou dobu ... Pak nesmírně kontraverzní odkaz E.Beneše ... Za nejvíce nespravedlivě pronásledovaného a doslova lidsky utrápeného - pak považuji E.Háchu. Slušný člověk, vyřádili se všichni - A.Hitler, komunisté a žel i samotný E.Beneš. Všichni zbylí a současní = Prostí, pravda viditelní - státní úředníci ... Žel - státník už žádný ... :-)

1 1
možnosti
PK

Beneš nemohl zvrátit vývoj 1938 i 1948, nehledě na jeho nemoc. Vývoj určovaly jiné kalibry. Nechci to úplně srovnávat ale i větší Poláci raději "zvolili" Jaruzelského než se nechat obsadit.

2 0
možnosti
PK

Jen škoda,že jsem TGM nezažil osobně asi bych se lépe orientoval v současné diskusi k jeho výročí. Snad jen jednu vzpomínku, když jsem byl před několika lety ve státech na fotbale ve Philadelphii všiml jsm si označení jeho jménem jedné ulice,amici ho znali a mluvili pěkně i ti mladšíV

3 0
možnosti

TGM byl ve světě uznávaný státník a za ženu měl Američanku.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS